WAT MOET JE WETEN?!

do it yourself

wat verwachten we van jou?

Wij gaan ervan uit dat jezelf al een duidelijk beeld hebt van hoe je verbouwing eruit moet komen te zien. Je hebt al een indeling in je hoofd, maar je wil deze uitgewerkt hebben, zelf kom je niet verder dan een grove schets dus heb je daar hulp bij nodig. Je hebt al gecheckt via het bouwloket wat de regeltjes zijn bij jouw gemeente en of je een vergunning moet aanvragen. Ook willen we graag de bestaande tekeningen ontvangen. Lijkt dit je lastig? Kijk dan even verder op deze pagina bij de handige weetjes, het valt echt wel mee. Kom je er toch niet uit. Neem dan contact met ons op en dan kijken we of wij je verder kunnen helpen!

HANDIGE WEETJES

vergunningsvrij bouwen

- De gevelwijzigingen zijn in de achtergevel; - De gevelwijzigingen zijn in de zijgevel maar niet grenzend aan de weg of openbare groen; - De gevelwijzingen zijn in een bijgebouw of een aan- of uitbouw. - Gaat het om een monument of beschermd stads- of dorpsbeeld, dan is er altijd een vergunning nodig; Dit is algemene regelgeving, controleer of jij geen uitzondering bent op de regel.

BOUWTEKENINGEN OPVRAGEN

In bijna alle gemeentes kunt u gratis de digitale tekeningen van uw woning ontvangen. Ook zijn er verschillende gemeentes die de mogelijkheid bieden om de tekeningen te downloaden via hun website. Elke gemeente heeft een bouwarchief met alle tekeningen van de bestaande gebouwen. Inmiddels zijn alle papieren tekeningen gedigitaliseerd. Er zijn gemeentes die er een vergoeding voor vragen, maar bij de meeste gemeentes zijn ze gratis.

VERGUNNINGSCHECK

Het is redelijk eenvoudig om via www.omgevingsloket.nl te controleren of u een vergunning nodig heeft. Er worden wat lastige vragen gesteld, waarbij ze een goede duidelijke uitleg geven. Het kan zijn dat tijdens de controle blijkt dat u uw perceel moet controleren in het bestemmingsplan of bij het kadaster. Het bestemmingsplan is gratis op te vragen bij uw gemeente. Via het kadaster kunt u digitale perceeltekeningen opvragen. Hier zullen wel kosten aan verbonden zijn.

WAT ALS DE TEKENING NIET GESCHIKT IS

Helaas zijn niet alle digitale tekeningen goed genoeg. Het kan zijn dat van een woning alleen hele oude tekeningen (soms nog blauwdrukken) zijn. Deze zijn soms slordig getekend, hebben een te kort aan gegevens of zijn niet meer goed leesbaar. Ook kan het zijn dat de werkelijkheid inmiddels anders is, zonder dat de veranderingen ooit op tekening zijn verwerkt. In dat geval zal de woning toch ingemeten moeten worden.

VERGUNNING AANVRAGEN

Een omgevingsvergunning kunt u zelf aanvragen via omgevingsloket.nl. Wat ingediend moet worden is een gevel- plattegrond-, doorsnede, detail- en situatietekening aangevuld met foto's van de bestaande situatie. Bij het indienen worden ook persoonlijke gegevens gevraagd, zoals: uw BSN nummer, adres, mail, telefoonnummer, naam. Bij het indienen checken ze of het vergunningsvrij is. Dit doen ze door een stapsgewijs een vragenlijst in te vullen, die u kunt beantwoorden met ja of nee. Overal staat een duidelijke uitleg bij.

Support

Kom je er niet uit met een van deze benoemde punten, neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij je verder helpen!

TESTIMONIALS

"Het was echt een gedoe met alle tekeningen die we hadden. Eigenlijk was er geen één goed die we hadden en op die manier konden we onze verbouwing niet goed voorbereiden. We hebben contact gehad met Bas en die heeft het uiteindelijk voor elkaar gekregen om één kloppende tekening te maken. Nu kunnen we lekker aan de slag! "
Martin van Brandwijk
Gevelwijziging t.b.v. vergunningsaanvraag
"Bedankt voor de tekening van ons droomhuisje. We gaan dit zeker gebruiken!."
Johan de Vos
Plattegrond tekening t.b.v. verbouwing bungalow

Wat kunnen we voor jou betekenen?